2018 – Ruben van Altena

In de zomer van 2018 speelt de Stuiter het stuk “Ruben van Altena” wat is ontwikkeld tijdens de repetities van toneelgroep ‘De Stuiter’. De spelers (allen afkomstig uit het land van Altena) geven inspiratie wat leidt tot teksten geschreven door regisseur en tekstschrijver Niek Dekker.

Het stuk heeft drie belangrijke peilers: De film ‘The Truman Show’, de historie van Altena en de locatie waar het stuk zich af zal gaan spelen. De film speelt zich af op een eiland waarin een hele stad is nagebouwd voor een realitysoap. Alle ‘bewoners’ zijn acteurs behalve één iemand: Truman Burbank, de hoofdrolspeler van de ‘show’. Hij is er als enige niet van op de hoogte dat hij in een nagemaakte wereld leeft.

In de film wordt Truman gepresenteerd als prototype Amerikaan. Verder speelt het water een belangrijke rol en het leven in een afgesloten gemeenschap. De centrale vraag in de film is: wie is de baas over mijn eigen leven?

Deze elementen gebruiken we om een prototype inwoner van Altena te maken: Ruben. We vragen ons af hoe hij leeft, wat hij doet en waar hij zich mee bezig houdt. De positieve en negatieve kanten van het water zullen een rol spelen, evenals alle invloeden van buiten. Doordat we op zoek zijn naar de identiteit van Altena betrekken we een hoop lokale gebruiken, dilemma’s en thema’s in de voorstelling.

Foto’s