2019 – De Storm

Het stuk

Nadat zijn broer Antonio hem als rechtmatige hertog van Milaan heeft afgezet, spendeert Prospero al zijn tijd op het eiland om zijn magische kunsten te vervolmaken. Na twaalf jaar studie is hij klaar om zijn vijanden te verslaan en wanneer het lot hun schip tot nabij de kust van het eiland brengt, ontketent Prospero met zijn magie een storm, waaraan het stuk zijn titel ontleent.
Het hele stuk door heeft Prospero de touwtjes in handen. Hij gedraagt zich als een machtige regisseur die alle gebeurtenissen en alles wat de personages overkomt tot in details regelt. Hij is ook op de hoogte van alle complotten en intriges die de drenkelingen onder elkaar en tegen hem smeden doordat de onzichtbare geest Ariel voor hem spioneert. Op die manier zijn de andere personages, zonder dat ze zich ervan bewust zijn, slechts machteloze marionetten in het spel dat Prospero bedacht heeft. 

De Storm (originele titel The Tempest) onderscheidt zich van andere toneelstukken van Shakespeare doordat hij de neoklassieke stijl navolgt en dus deze keer de eenheid van tijd, plaats en actie respecteert. Shakespeares andere stukken spelen zich vaak af op verschillende locaties en de actie bestrijkt soms jaren. In The Tempest komt de vertelde tijd overeen met de echte tijd zoals het publiek die ervaart.

Achter de schermen

Een groep van 15 acteurs zal onder leiding van de regisseur een voorstelling laten zien. Achter de schermen werken onze technici, decorbouwers, kleedsters en grimeuses samen om ervoor te zorgen dat alles er pico bello uitziet. Vooral de techniek groep en bouwgroep hebben dit jaar een grote uitdaging omdat we op locatie diverse bouwwerken, waterornamenten en special effects willen maken daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met de natuur waarin we spelen. Zowel bouwtechnisch als financieel moeten we op zoek naar kansen en mogelijkheden om dit te realiseren. Daarbij zoeken we ook samenwerking met de scouting en Brabants Landschap.

In ons “stuiterdorp” worden de bezoekers verwend door onze horecagroep. We werken met een enorme groep vrijwilligers die allemaal hetzelfde doel hebben: met veel plezier een goed verzorgde en kwalitatief hoogwaardige locatievoorstelling neerzetten.

De locatie

De locatie waar de Storm speelt is het Almbos bij Giessen en Rijswijk. Dit bos bestaat van oorsprong uit oeroude grienden, deze dienen nu als een recreatiebos. Dit bos wordt beheerd door het Brabants Landschap.

Een halve eeuw geleden werd het Almbos aangeplant als recreatiebos. Er staan vooral populieren. Er midden in ligt een grote plas; het resultaat van zandwinning in de jaren ’60. De in het Almbos liggende grienden (wilgenhakhout) zijn veel ouder dan de rest van het bos. Brabants Landschap beheert de grienden nog net als vroeger, maar het vrijkomende hout vindt nu zijn weg naar de energiecentrale in Geertruidenberg (terwijl er vroeger onder andere manden van werden gevlochten). Naast de dichte grienden laten ze de openheid van de boomweiden bestaan. Vooral in de lente valt er veel te genieten, met een uitbundige voorjaarsflora van speenkruid en fluitenkruid en een luid vogelkoor van wielewaal en tuinfluiter.

Lokale partners

Zoals alle jaren werken we ook dit jaar weer samen met een aantal lokale partners uit de directe omgeving. Dit zijn dit jaar onder andere:

  • Brabants Landschap
  • Voetbalvereniging GRC ’14
  • Gemeente Altena
  • Samenloop voor Hoop

Foto’s