Over de Stuiter

Geschiedenis

Op verzoek van de voormalige burgemeester van Woudrichem, wijlen Arie van Harten, waagden drie lokale toneelverenigingen (Wispel, De Vriendenkring en Juliana), in 2005, de gok om samen een voorstelling te maken midden in Uitwijk. Regisseur Malte Huthoff maakte met 30 spelers en veel enthousiaste vrijwilligers uit Uitwijk en wijde omtrek en weinig middelen een voorstelling die verraste in de streek. De groep speelde ‘Het bezoek van de oude dame’ van Friedrich Dürrenmatt.

Dit heeft Martha de Rade geïnspireerd om met haar tomeloze inzet en enthousiasme een bedrijfsplan te schrijven waarin de grondbeginselen voor de Stichting Uitwijks Theater gewaarborgd zijn. ‘De Stuiter’ was nu geboren en kon verder groeien en ontwikkelen met de volgende uitgangspunten: 

  • Voorstellingen maken onder leiding van een professioneel regisseur. 
  • Steeds weer proberen iets totaal nieuws te maken op een unieke locatie. 
  • Spelers, makers en het publiek veel plezier laten beleven. 

Helaas heeft Martha het verdere verloop van ‘De Stuiter’ niet meer mee mogen maken.

Vanuit de uitgangspunten maakt ‘De Stuiter’, vanaf 2007,  jaarlijks een theatervoorstelling. Langzaam maar zeker heeft ‘De Stuiter’ de uitgangspunten verfijnd en verder uitgewerkt. Zo is het ‘Stuiterdorp’ ontstaan: een plek vlakbij de speellocatie waar makkelijk geparkeerd kan worden, het publiek voor de voorstelling ontvangen wordt en achteraf gezellig napraat bij een biertje, een glas wijn en een bitterbal uit de Stuiterfrietkar.

Verdere informatie

Ons bankrekeningnummer is IBAN: NL10RABO0125979983 t.n.v. “De Stuiter te Wijk en Aalburg”.